Ervaringen
Experttraject Zorgverkoop - Lees hier de ervaringen van eerdere deelnemers
Lees hier de ervaringen van eerdere deelnemers.
Lees hier de ervaringen van eerdere deelnemers.
Graag presenteren we jullie de BdB Kenniscommunity. Een plek waar je op het moment dat het jou uitkomt specifieke kennis en inspiratie voor de bouw- en zorgsector kan opdoen.
Graag presenteren we jullie de BdB Kenniscommunity. Een plek waar je op het moment dat het jou uitkomt specifieke kennis en inspiratie voor de bouw- en zorgsector kan opdoen.
Lees hier de ervaringen van eerdere deelnemers.
Een ander perspectief op duurzame gedragsverandering in de zorg.
Hoe draag je als vakgebied zorgverkoop optimaal bij aan de transformaties in de zorg?
Ontwikkeltraject voor inhoudelijk leiderschap van zorgprofessionals.
Met trots kondigen wij aan dat we vandaag live gaan met ons nieuwe label: BdB Energie & Water. Met dit label en ons bevlogen team zetten we ons werk als organisatieontwikkelaars voort, vanuit de drijfveer om een nog grotere bijdrage te leveren aan de energie- en watertransitie.
Wij vertellen je graag meer over de diverse opdrachten welke wij mochten vervullen.
Wij vertellen je graag meer over de ervaringen van onze relaties.
Wist je dat de CO2-uitstoot van de Nederlandse zorgsector net zo vervuilend is als de Nederlandse luchtvaart? En wist je dat meer dan 70% van de deelnemende organisaties aan het sectoronderzoek van BdB Zorg over verduurzaming in de sector allen zijn aangesloten bij de Green Deal Duurzame Zorg?
Wij schreven een artikel voor Fizier, het magazine van Fizi. Het artikel beschrijft het belang van sterk zorgverkoop voor een financieel duurzame organisatie.
Goed projectmanagement is altijd al belangrijk geweest, dat zal iedereen herkennen. Door de toenemende complexiteit van projecten, wet- en regelgeving en druk op projecten door externe omstandigheden, wordt dit belang alleen maar groter. Graag vertellen we je iets meer over de visie van BdB op de ontwikkeling van projectmanagement, kennis en vaardigheden binnen deze complexe context.
Naast dat we als Nederland voor onze kerstverlichting steeds vaker voor LED verlichting kiezen, is er op het gebied van duurzaamheid in 2023 een hoop gebeurd en komt er ook in 2024 weer veel op de bouwsector af. Meer weten? Lees gauw door.
We kunnen u ondersteunen als projectleider op diverse thema’s; waaronder Wkb, Zorginkoop en Duurzaamheid. Bekijk onze profielschetsen voor meer informatie.
We hebben te maken met een nog grotere spanning op de arbeidsmarkt door de verdere groei van het aantal vacatures in combinatie met een dalende werkloosheid. Doordat het steeds moeilijker is om openstaande vacatures in te vullen wordt het steeds belangrijker om de mensen die in dienst zijn, op een goede manier te behouden. Veel organisaties hebben daarom het binden en boeien van personeel hoog op de agenda staan.
BdB Zorg gaat graag een duurzame relatie aan en vindt het leuk om binnen jullie organisatie mee te denken in het proces van het calamiteitenonderzoek.
Het rapport is vanuit het perspectief van organisatieontwikkeling geschreven en beschrijft waar de motivatie en verantwoordelijkheid voor het verduurzamen van de zorg vandaan komt.
Hoe ontwikkel en faciliteer je leiderschap onder zorgprofessionals? Waar zou bij jouw organisatie de focus moeten liggen?
Door de snelle ontwikkelingen van de afgelopen tijd, zoals bijvoorbeeld het personeelstekort waar je niet meer onderuit kan, is er een sterke behoefte om het gesprek te voeren en elkaar te inspireren, om zo samen de uitdagingen van de sector aan te pakken. Uit de Human Capital netwerksessies en gesprekken die we hebben met relaties blijkt keer op keer dat duurzame inzetbaarheid echt een onderwerp is wat we moeten adresseren.
Hoe zorg je als bestuurder in de ouderenzorg voor optimisme in de organisatie?
Vanuit een breed toekomstperspectief, wordt er binnen gemeenten gewerkt aan het realiseren van plannen die de leefomgeving toekomstbestendig maken. Dit kunnen plannen zijn op het gebied van: woningbouw, infrastructuur, bedrijfsruimten en brede stadsontwikkeling, etc.
De mate waarin een organisatie in staat is om te veranderen, bepaalt het duurzame succes van de organisatie. Blinde vlekken belemmeren om op de juiste manier en in de noodzakelijke richting te kunnen veranderen.
Via dit bericht willen we jou graag op de hoogte brengen van de SLIM-subsidie waar je je van 1 september t/m 28 september 2023 op kunt inschrijven.
Organisaties zijn een groot deel van de tijd bezig met het realiseren van hun ambities. Daarin is de kwaliteit van de geleverde dienst of product vrijwel altijd een belangrijk onderwerp.
Calamiteitenonderzoek is onvoorspelbaar, intensief en vraagt specifieke kennis en vaardigheden van medewerkers die hun handen vaak al vol hebben. Continuïteit, snel schakelen en een structurele samenwerking kan wenselijk zijn.
Aantrekkelijk werkgeverschap was het thema voor de bijeenkomst van het Human Capital netwerk in de bouwsector op 15 maart 2022. Een onderwerp waar voor veel organisaties op dit moment de focus naartoe gaat, dat kan ook niet anders met deze krapte op de arbeidsmarkt. In een periode als deze is de focus op bestaand personeel net zo belangrijk, zo niet nog belangrijker, dan het werven van nieuw personeel.
Gezamenlijk met verschillende HR-verantwoordelijken vanuit de sector hebben we in februari vooruitgekeken naar de uitdagingen, marktontwikkelingen en kansen op HR-gebied. En natuurlijk wat dit betekent voor de rol van een HR-medewerker. Graag delen we belangrijkste onderwerpen die besproken zijn met de gehele sector.
Er is een enorme behoefte aan het ontwikkelen van medewerkers. Tijdens de laatste bijeenkomst van het Human Capital Netwerk hebben we gesproken over de verschillende ontwikkelingen in de markt, hybride medewerkers, vitaliteit en ontwikkeling.
Als Nederland ervaren we momenteel een enorme woningopgave. Steeds meer mensen ervaren de gevolgen van het deels kwantitatieve en kwalitatieve woningtekort. Gelukkig hebben we als overheid en bouwsector een enorme ambitie als het gaat over de te bouwen woningen, we willen de woningbouw versnellen tot 100.000 woningen per jaar. Vooralsnog blijkt dit een enorm aantal en een ambitie waar we als maatschappij nog moeilijk echt invulling aan kunnen geven.
Veiligheid in de bouw verdient continu aandacht in projecten én organisaties. De Governance Code Veiligheid in de Bouw heeft het verbeteren van houding en gedrag met betrekking tot veilig werken als speerpunt benoemd. Om deze verbetering te bereiken is de Safety Culture Ladder als hulpmiddel aangewezen.
De Omgevingswet komt eraan, een enorme wetswijziging, waar er bij de implementatie vooral aandacht is voor de structuur kant welke veel gaat over regels en procedures. Echter, de grootste factor die een succesvolle implementatie en uitvoering van de omgevingswet gaat bepalen, is vanuit de cultuur van de organisatie.
Elke dag worden we ermee geconfronteerd, het grote personeelstekort als maatschappelijke uitdaging. Veel sectoren hebben hiermee te maken, ook in de bouwsector zorgt het tekort aan personeel voor grote uitdagingen.
Onder de noemer verpleegkundig leiderschap roepen bestuurders, managers en vooral verpleegkundigen zelf op tot een emancipatie van de beroepsgroep. Verpleegkundigen moeten uit de schaduw van artsen en managers stappen en aanschuiven aan tafel. Niet alleen meepraten maar vooral meebeslissen luidt het devies.
Mensen zijn de motor van iedere organisatie. Ze zijn schaars en willen zich in toenemende mate constant blijven ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat je als organisatie de HR-cyclus zo inricht dat je (flexibel) kunt aansluiten op de behoefte van medewerkers. Zo biedt je duidelijkheid over de competenties waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen om hun eigen ambities waar te maken.
Bij ‘innovatie in de zorg’ denkt men al snel aan E-health toepassingen, telemonitoring of robotisering. Maar innovatie in de zorg kan ook gaan om sociale innovaties en vernieuwende vormen van dienstverlening waarmee we de zorg beter kunnen inrichten. Onze collega Eline Scheer is als projectleider betrokken geweest bij een dergelijk innovatief project, waar meerdere zorgorganisaties uit Amsterdam bij betrokken waren.
Met het overlijden van Willem de Bont (16 oktober 1964 - 1 februari 2023) is BdB haar oprichter, motor en inspirator verloren.
De praktijk laat zien dat vrijwel alle organisaties een eigen manier hebben om hun plannen voor komende jaren in te vullen. Dat brengt ook uitdagingen met zich mee: organiseren we een HEI-dag en waar gaan we het dan over hebben? Welke informatie moet daar dan uitkomen en hoe zorgen we dat we de hele organisatie meekrijgen?
Op 30 juni 2022 zijn de Nationale Prestatieafspraken gemaakt tussen woningcorporaties, gemeenten, huurders en Het Rijk. Hierbij zijn onder andere afspraken gemaakt over het verduurzamen van woningen.
Ter voorbereiding op de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) heeft de Unie van Waterschappen in samenwerking met BdB Groep op 7 oktober 2022 een kennissessie georganiseerd.
De afgelopen jaren is de nadruk op het thema veiligheid verschoven van opdrachtnemers naar opdrachtgevers. Steeds vaker wordt erop gewezen dat je als opdrachtgever veiligheid niet volledig ‘weg’ kan contracteren.
De Omgevingswet, die naar verwachting wordt ingevoerd in 2023, is een veelbesproken thema bij alle organisaties die onderdeel zijn van de bouwkolom binnen de fysieke leefomgeving. Dat is zeker niet onterecht, aangezien het de grootste wetgevingsoperatie is sinds de invoering van de grondwet in 1848.
Kijkend naar organisatievraagstukken in de zorgsector dan doemen er interessante tegenstrijdigheden op. Denk bijvoorbeeld aan strategie versus wendbaarheid. Of aan centrale versus decentrale aansturing. In veel organisatievraagstukken speelt ook de balans tussen richting geven en ruimte bieden, tussen vertrouwen en controleren, management en zelforganisatie, bottom-up en top-down. Goed beschouwd zijn deze tegenstellingen er alleen maar schijnbaar, er zit iets paradoxaals in.
Om te leren van incidenten en calamiteiten in de zorg is het van belang een objectief en volledig onderzoek uit te voeren naar mogelijke oorzaken. Hoe wordt het calamiteitenonderzoek eigenlijk optimaal benut om bij te kunnen dragen aan het leren en verbeteren in zorgorganisaties? BdB Zorg vroeg het een tiental grote en kleine VVT organisaties en kwam tot een aantal belangrijke bevindingen.
Waar de focus in de afgelopen jaren met name lag bij de opdrachtnemers, als het gaat om het veiligheids- en gezondheidsbewustzijn, worden opdrachtgevers tegenwoordig steeds meer gewezen op hun verplichtingen én invloed op het gebied van veiligheid en gezondheid.
We horen en zien het steeds vaker voorbij komen: de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De wet kent een aantal doelen: de kwaliteit van bouwwerken verhogen, de (informatie)positie van de consument verbeteren en het verduidelijken van de rolverdeling in de keten. Om deze doelen te behalen brengt de wet een aantal wijzigingen met zich mee en daarover krijgen we vaak de vraag: wat is de impact op ons werk?
Vorig jaar rond deze tijd stond de wereld op zijn kop, we hadden veel te doen om op korte termijn alles geregeld te krijgen en te zorgen dat organisaties door konden draaien en medewerkers betrokken bleven. Tijd om te investeren in opleiden en ontwikkelen van personeel was helaas schaars. Gelukkig kunnen we inmiddels weer langzaam terug naar ons oude normaal met een blik op de toekomst.