bouw

Ontwikkeling van projectmanagement

Goed projectmanagement is altijd al belangrijk geweest, dat zal iedereen herkennen. Door de toenemende complexiteit van projecten, wet- en regelgeving en druk op projecten door externe omstandigheden, wordt dit belang alleen maar groter. Graag vertellen we je iets meer over de visie van BdB op de ontwikkeling van projectmanagement, kennis en vaardigheden binnen deze complexe context.

Wij geloven niet in één specifieke projectmanagement methodiek. We sluiten graag aan bij de uitgangspunten van de organisatie, vanuit hier bepalen we welke methodieken passend zijn of welke onderdelen hiervan bijdragen aan het succes van het projectmanagement, binnen de organisatie. Hierbij gebruiken we methodieken als Lean Six Sigma, PRINCE2, Projectmatig Creëren, Projectmatig werken en Scrum.

Naast het gebruik van bewezen methodieken vinden we persoonlijke effectiviteit ook belangrijk als het gaat om projectmanagement. Persoonlijke effectiviteit betekent voor ons dat je jezelf kent, weet waar je goed in bent, waar je valkuilen liggen, op welke manier je overkomt en effectief samenwerkt met anderen.

We vergelijken onze visie op de ontwikkeling van projectmanagement ook wel eens met een rugzak. Projectmanagement is een ervaringsvak, waarmee je gedurende je loopbaan veel nieuwe inzichten en vaardigheden opdoet, die je vervolgens meedraagt in jouw rugzak. We leren deelnemers om de verzamelde vaardigheden er op de juiste momenten uit te halen en toe te passen binnen de context van henzelf, het projectteam, het project en de organisatie.

Tijdens onze ontwikkeltrajecten beginnen we, samen met de deelnemers, altijd met een analyse van de rugzakken en investeren we tijdens het traject op het verder vullen van deze rugzakken. Hierdoor heb je als deelnemer inzicht in jezelf, inzicht in het samenspel met anderen (team en organisatie) en weet waar je op moet sturen (lees: wat het project van je vraagt) en weet je wat je wanneer uit de rugzak moet halen. Daarnaast investeren we samen tijd in het ontwikkelen van vaardigheden om deze zaken in je ‘rugzak’ toe te kunnen passen in de dagelijkse praktijk. Want zoals we allemaal weten is deze weerbarstiger dan welke theorie dan ook.

Om bovenstaande visie te bereiken tijdens onze ontwikkeltrajecten, werken wij vanuit een aantal uitgangspunten, bij het ontwikkelen en organiseren van een ontwikkeltraject voor Projectmanagement.

  • Als deelnemer krijg je inzicht in jezelf, hoe je overkomt op anderen en hoe je effectief samenwerkt met anderen mede door het gebruik van persoonlijkheidsprofielen, bijvoorbeeld DISC.
  • We sluiten altijd aan bij de ‘rugzakken’ van de deelnemers en die van de organisatie waarin de deelnemers werkzaam zijn, zodat we ons richten op wat werkt.
  • We hebben aandacht voor de vertaling van inzichten en vaardigheden, naar ieder individu en zijn/haar dagelijkse praktijk.
  • We gebruiken succesvolle methodieken en modellen vanuit verschillende theorieën. Deze modellen staan nooit op zichzelf, het gaat er altijd om wat je er als deelnemer morgen mee kan.
  • De structuur- en menskant van een project of organisatie kun je nooit los zien van elkaar. Daarom benoemen we beiden bij de ontwikkeling van een traject op het gebied van projectmanagement.
  • Iedere deelnemer wordt gestimuleerd zelf na te denken over wat er nodig is voor persoonlijke effectiviteit. Er worden persoonlijke leerdoelen geformuleerd waardoor de deelnemer eigenaar is van zijn/haar eigen ontwikkeling.

“In de kern zijn wij een bedrijf van mensen die andere mensen graag helpen. En dan met name mensen die er ook van overtuigd zijn dat het altijd beter kan.”

Door middel van deze visie op projectmanagement en aanpak van ontwikkeltrajecten ontwikkelen we mensen die op een leuke manier bijdragen aan succesvolle projecten met een prettige samenwerking en tevreden klanten.

Wil je hier verder over praten? Neem dan gerust contact op met Maaike Korenstra of Rosa Bosman

Terug

Top