Bouw

Duurzame inzetbaarheid, wat betekent dit voor jouw organisatie?

Elke dag worden we ermee geconfronteerd, het grote personeelstekort als maatschappelijke uitdaging. Veel sectoren hebben hiermee te maken, ook in de bouwsector zorgt het tekort aan personeel voor grote uitdagingen.

Niet voor niets zijn we in de laatste bijeenkomst van het Human Capital Netwerk in de bouwsector op 21 juni 2022 het gesprek aangegaan over het thema Duurzame Inzetbaarheid. Het staat bij veel organisaties in de brede bouwsector hoog op de prioriteitenlijst.

Maar wat is Duurzame Inzetbaarheid en wat kan je ermee binnen de organisatie? Gaat het juist om het behouden van kennis of om de gezondheid van medewerkers? In het goede gesprek hebben we gezamenlijk de volgende definitie gegeven aan Duurzame Inzetbaarheid:

‘Als organisatie vooruit blijven kijken en zorgen dat medewerkers zich aan kunnen blijven passen aan veranderingen. Als organisatie en medewerker zelf blijven sturen op de veranderingen die komen gaan en wat dit betekent voor iemand op fysiek vlak, mentaal vlak of spiritueel vlak en vanuit welke context hier een positieve bijdrage aan levert.’

Een van de toegevoegde waardes van dit netwerk is het delen van uitdagingen met elkaar als HR-medewerker. Juist dat levert het goede gesprek op. Dit keer hebben we de belangrijkste uitdagingen besproken als het gaat over Duurzame Inzetbaarheid en de belangrijke tips die aan elkaar gegeven zijn:

  1. De overgang naar nieuwe technieken
    • Geef tijd aan medewerkers die moeite hebben met nieuwe technieken en laat medewerkers elkaar coachen.

  2. Grote hoeveelheid aan prikkels en werkdruk
    • Vanuit de directie blijven uitleggen waarom bepaalde projecten prioriteit hebben en bespreekbaar maken dat er ook wel eens ‘nee’ gezegd mag worden.

  3. Leidinggevenden in de bouwsector zijn goed in hun vakgebied maar hebben vaak geen leiderschapsopleiding
    • Organiseer intervisie voor leidinggevenden zodat zij met elkaar en van elkaar kunnen leren in leiderschapsvaardigheden.

  4. Balans mentale gezondheid en werkzaamheden
    • Zorg als organisatie voor een goede thuiswerkplek, dit kan je ook als organisatie op afstand visueel beoordelen. Geef hierover voorlichting.

  5. Werktevredenheid
    • Organiseer regelmatig een werktevredenheidsonderzoek en koppel transparant terug wat er gedaan wordt met de uitkomsten.

Ga op zoek naar de uitdaging binnen jouw organisatie en zorg dat medewerkers in balans zijn en vitaal meebewegen met de veranderingen in de sector. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande neem dan gerust contact met ons op.

Maaike Korenstra (06-20606561) m.korenstra@bdbgroep.nl en Rosa Bosman (06-82761737) r.bosman@bdbgroep.nl

Het Human Capital Netwerk in de bouwsector

Vanuit BdB geloven we erin dat als we onze zorgen en uitdagingen delen we er allemaal beter van worden. Niet voor niets hebben we vier jaar geleden het Human Capital Netwerk opgericht voor iedereen in de bouwsector met HR en/of het opleiden van medewerkers in hun portefeuille.

Wil je graag de volgende bijeenkomst bijwonen en/of graag op de hoogte blijven van ons netwerk? Meld je dan aan via onze website of stuur een mailtje naar info@bdbgroep.nl.

Terug

Top