zorg

Waarom de ouderenzorg niet vast zal lopen!

Hoe zorg je als bestuurder in de ouderenzorg voor optimisme in de organisatie?

In augustus 2022 publiceerden wij een artikel met 11 goede redenenen om optimistisch te zijn over de toekomst van de ouderenzorg.

Aanleiding was de - in onze ogen – vaak eenzijdige berichtgeving over de ouderenzorg in de media. Politici, bestuurders, brancheorganisaties en verzekeraars overtroffen elkaar in het duiden van de ernst. ‘De zorg loopt nu al vast, terwijl het ergste nog moet komen’. ‘Zorginfarct nagenoeg realiteit’. ‘Nog even en een zware zorgcrisis klopt aan de deur’. ‘Waarom zorgen we toch zo slecht voor de zorg?’. ‘Stop de zorgcrisis!’. ‘Zorg loopt vast als er niet wordt ingegrepen!’.

Een jaar later, augustus 2023, is het spel rondom de toekomst van de ouderenzorg helemaal op de wagen. Een grote groep ouderenzorginstellingen heeft 5 september as. uitgeroepen tot Landelijke Actiedag Ouderenzorg. Zij willen dat de Tweede Kamer de financiële kortingen voor de ouderenzorg terugdraait.

Meer dan 250 ouderenzorgorganisaties hebben een kort geding aangespannen tegen het inkoopbeleid 2024 – 2026. De organisaties hebben grote zorgen over de gevolgen van het inkoopbeleid voor de continuïteit, toegankelijkheid en kwaliteit van zorg. De zitting vindt plaats op 28 september 2023.

Wij delen de overtuiging dat de zorg voor ouderen de komende jaren fundamenteel moet veranderen. De vergrijzende samenleving is, net als het klimaat of de woningbouw, één van de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken van dit moment. Nederland zit in de grootste vergrijzingsgolf ooit. Nu al staan er meer dan 20.000 ouderen op de wachtlijst voor een verpleeghuisplek en op termijn verdubbelt het aantal ouderen, zonder dat de beroepsbevolking meegroeit. Dat maakt dat de zorg onhoudbaar is.

Wij houden een pleidooi om deze uitdagingen aan te gaan vanuit een optimistische kijk op de toekomst van de ouderenzorg. Als grootste sector in ons zorgstelsel heeft de ouderenzorg enorm veel potentieel voor het bijdragen aan oplossingen. Uiteraard kost dat tijd en geld, maar we moeten er wel in durven geloven!

Voor meer informatie: www.bdbzorg.nl of neem gerust contact op met Oscar Schneider

Lees hier ook ons artikel; Waarom de ouderenzorg niet vast zal lopen! 6 nieuwe redenen om optimistisch te zijn over de toekomst van de ouderenzorg!

Samen maken we het verschil!

Terug

Top