Bouw

Creëren van succesvolle ketensamenwerking

Op 30 juni 2022 zijn de Nationale Prestatieafspraken gemaakt tussen woningcorporaties, gemeenten, huurders en Het Rijk. Hierbij zijn onder andere afspraken gemaakt over het verduurzamen van woningen.

Lees hier de Nationale Prestatieafspraken. De verduurzaming van de gebouwde omgeving is een complexe opgave die tot 2050 veel vraagt van woningcorporaties, gemeenten en huurders. Partijen hebben elkaar nodig om de verduurzamingsopgave te realiseren op zo’n manier dat iedereen er uiteindelijk voordelen van heeft. Het uiteindelijke doel van de verduurzamingsopgave is om te zorgen dat er geen CO2-uitstoot meer in de gebouwde omgeving is in 2050. (bron: Aedes)

Naast het feit dat deze uitdagingen veel gezamenlijke inspanning vraagt van woningcorporaties, gemeenten en huurders, hebben ook marktpartijen een belangrijke rol om deze duurzaamheidsopgave te realiseren. Gezamenlijk komen ze uitdagingen tegen als tijdsdruk, capaciteit tekort, een veelheid aan normeringen en technische oplossingen en de behoefte aan standaardisatie, continuïteit en efficiëntie. (Trends in de woningbouw (cobouw.nl) en Toekomst van de woningbouw 2030 - BouwKennis)

Binnen de sector wordt steeds meer gesproken over 'ketensamenwerking' als oplossingsrichting om gezamenlijk sneller, efficiënter en slimmer minder energiezuinige woningen te kunnen renoveren en verduurzamen. Ketensamenwerking kent vele percepties en vormen, het is een manier van werken en vergt significante inspanning en continue aandacht om succesvol te zijn.

In dit artikel vind je de uitdagingen en kritische succesfactoren van ketensamenwerking. Samen met verschillende partijen uit de markt is de inhoud voor dit artikel gegenereerd, met als resultaat concrete tips over de manier waarop ketensamenwerking succesvol kan worden toepast.

Terug

Top