Verpleegkundig Leiderschap - najaar 2024

Ben jij verpleegkundige, VAR-lid of CNO en wil je jouw invloed en het zeggenschap van jouw beroepsgroep vergroten in de organisatie waar je werkt?  Ben je op zoek naar concrete handvatten om jouw verpleegkundig leiderschap en zeggenschap te versterken en wil je ervaringen uitwisselen met andere verpleegkundigen? Dan is het ontwikkeltraject Verpleegkundig Leiderschap van BdB Zorg iets voor jou!

Het programma

Dag 1 – Module 1: Persoonlijk leiderschap

In deze module krijg je inzicht in jouw eigen leiderschapsstijl. Voorafgaand aan de eerste dag krijg je een DISC persoonlijkheidsprofiel. Dit profiel geeft inzicht in je drijfveren en jouw unieke kwaliteiten. In de module leer je hoe je deze in kan zetten, niet alleen voor jezelf maar ook in de samenwerking met anderen of in het coachen van collega’s.

Dag 1 – Module 2: Verpleegkundig zeggenschap

In module 2 gaan we verder in op verpleegkundig zeggenschap. Wat is het? Waarover is zeggenschap nodig? Welke stappen kun je zelf zetten om het zeggenschap binnen je organisatie te vergroten? En hoe doen andere organisaties dit? In deze module geven we betekenis aan zeggenschap en krijg je concrete tips om aan de slag te gaan.

Dag 2 – Module 3: Het meenemen van collega’s in verbeterideeën

Weerstand van collega’s bij veranderingen is een veelvoorkomende belemmering voor zeggenschap. In module 3 krijg je handvatten om collega’s mee te nemen in verbeterideeën. Hoe ga je om met weerstand? En hoe neem je collega’s goed mee zonder hiërarchie te creëren? We gaan hierbij in op verschillende leiderschapsstijlen en hoe je deze in kunt zetten in verschillende situaties.

Dag 2 – Module 4: Samenspel

Om verpleegkundig leiderschap te kunnen tonen en zeggenschap te vergroten is een goed samenspel met o.a. het management en bestuur van jouw organisatie essentieel. In de laatste module gaan we in op hoe je meer gelijkwaardigheid creëert en welke (eerste) stappen je hierin zelf kan zetten. Kennis over de bedrijfsvoering en organisatie van zorg en inzicht in waar jouw invloed ligt zijn ook onderdeel van deze module.

Tijdens het hele traject werk je aan jouw persoonlijke ambitieplan. In dit plan formuleer je datgene waar jij je hard voor wil maken in jouw eigen organisatie. Het plan bestaat uit concrete acties en handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Is het traject iets voor mij?

Het ontwikkeltraject is voor alle verpleegkundigen die zich in hun dagelijkse werk bezighouden met de volgende vragen:

 • Hoe kan ik mijn eigen kwaliteiten en die van mijn collega’s beter benutten?
 • Wat is verpleegkundig zeggenschap en waarover is zeggenschap nodig?
 • Hoe vergroot ik mijn invloed binnen mijn organisatie?
 • Hoe krijgt de beroepsgroep meer zeggenschap en hoe geef je dit vorm? Welke eerste stappen kan ik hierin zelf zetten? Hoe doen andere organisaties dit?
 • Hoe creëer je meer gelijkwaardigheid tussen verpleegkundigen en management en bestuur?
 • Hoe krijg ik collega's mee in veranderingen of verbeterideeën, zonder hiërarchie te creëren?  
 • Hoe krijg ik meer focus voor de dingen in mijn werk of mijn organisatie waar ik me hard voor wil maken?

Wat levert het traject mij op?

 • Inzicht in waar je goed in bent, wat jouw kwaliteiten zijn en je motiverende omstandigheden: wat je van anderen nodig hebt om in je kracht te komen;
 • Focus in waar jij je voor hard voor wil maken in jouw organisatie en een actieplan met concrete handvatten om hiermee aan de slag te gaan.
 • Inzicht in verschillende leiderschapsstijlen en welke stijl het beste bij jou past en hoe je deze in diverse situaties inzet;
 • Handvatten in het meenemen en coachen van collega’s in jouw verbeterideeën, zonder hiërarchie.
 • Inzicht en concrete handvatten om het verpleegkundig zeggenschap in jouw organisatie te vergroten;
 • Kennis over de bedrijfsvoering en organisatie van zorg en inzicht in waar jouw invloed ligt.

Trainers

Jeanette Halter – Verpleegkundige in het UMC Utrecht en organisatieontwikkelaar bij BdB Zorg.
Mathilde Berghout – Kartrekker ontwikkeltraject medisch en verpleegkundig leiderschap bij BdB Zorg, gepromoveerd op het thema medisch leiderschap aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Datum
12 en 13 november 2024 - 09.00 - 17.00 uur

Een persoonlijke in- en outtake maakt deel uit van het programma. 

Investering
€ 995,-

Dit bedrag is exclusief btw. Overnachting is niet inbegrepen bij het traject, indien wenselijk is het mogelijk om op locatie te overnachten op eigen kosten.

BdB is een CRKBO geregistreerde organisatie. Studiekosten kunnen dus in veel gevallen worden afgetrokken van de belasting.

Doelgroep
Verpleegkundigen uit alle sectoren in de zorg zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Accreditatie
Het ontwikkeltraject Verpleegkundig Leiderschap is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister van V&VN en het Register Zorgprofessionals met 16 accreditatiepunten.

Locatie
BdB-Huis in Amersfoort.

Meer informatie
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Jeanette Halter.

Inschrijving

Aantal deelnemers
Top