Het aantal dagen tot de invoering van de Wkb

0
:
Dag(en)
0
:
Uur
0
:
Minuten
0
:
Seconden

We hebben nog minder dan 300 dagen te gaan tot de invoering van de Wet Kwaliteitsborging. Ben jij er al helemaal klaar voor?
Zorg ervoor dat je tijdig Wkb-proof bent! Lees snel verder voor meer informatie over hoe wij jou daarbij kunnen helpen!

Wat is de Wkb?

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is inmiddels een veel gehoord begrip binnen de bouwsector. De nieuwe wet heeft als doel om de positie van de opdrachtgevers ten opzichte van de bouwende partijen te versterken, de verschillende rollen en verantwoordelijkheden binnen het bouwproces te verduidelijken en om de algehele (aantoonbaarheid van) kwaliteit van bouwwerken te verhogen. De Wkb zorgt ervoor dat we ons als Nederlandse Bouwsector meer bewust en expliciet focussen op contractuele- en bouwtechnische eisen, de belangrijkste bouwtechnische risico’s, de beheersing van de risico’s en het aantoonbaar voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit (Bbl).

Welke impact ervaar ik?

De impact verschilt of je een gemeente, bouwer, installateur, corporatie, gemeente of adviseur bent, maar vrijwel iedereen in de bouwkolom ervaart impact op het projectenproces en de samenwerking. Ben je een marktpartij (bouwer, adviseur, onderaannemer, installateur), dan is de impact met name afhankelijk in hoeverre je al gestructureerd nadenkt over eisen, risicobeheersing en de aantoonbaarheid daarvan. Ben je een opdrachtgever zoals een woningcorporatie, dan kan moet je nadenken of je sturend wilt zijn in het proces van kwaliteitsborging, welke documentatie jij wilt ontvangen en welke impact het heeft op de keten(samenwerking). Werk jij bij een gemeente, dan heeft de Wkb een behoorlijke impact op de manier hoe jullie betrokken zijn bij de bouwactiviteit.

 • Ben je werkzaam bij een woningcorporatie; lees dan deze onze whitepaper specifiek voor corporaties.
 • Ben je werkzaam bij een gemeente; lees dan onze whitepaper specifiek voor gemeenten.
 • Ben je werkzaam bij een andere partij en heb je vragen? Wij komen graag met jou in contact. 

Hoe ga je je voorbereiden?

Wij als BdB geloven dat je een aantal stappen dient te zetten en afwegingen dient te maken in jouw eigen voorbereiding:

 1. Bewustwording: Begrijpen jij en jouw collega’s de Wkb en de impact van de wetswijzigingen op het projectverloop?
 2. Wkb-keuzes en richting bepalen: Heb jij de richting en keuzes bepaald hoe jij om wilt gaan met de Wkb?
 3. Aanscherpen processen, systemen en contracten: Zijn de achterliggende structuren en processen van jouw organisatie ingericht voor de Wkb?
 4. Informeren en opleiden: Zijn de collega’s op de hoogte over de Wkb en manier hoe ze hier in hun rol invulling aan kunnen geven?
 5. Toepassen in pilotprojecten: Heb je geoefend en in projecten ervaren dat je klaar bent voor de komst van de Wkb?

 

Hoe kan BdB Bouw jou helpen?

In de afgelopen 5 jaar hebben we al 50 relaties mogen ondersteunen met de voorbereidingen op de Wkb. We delen graag onze kennis, ervaring en tips en ons startpunt is jouw huidige manier van werken. We kunnen je onder andere helpen met een 0-meting of een impactanalyse, met het aanscherpen en opbouwen van processen en het kwaliteitssysteem, het informeren en opleiden van interne en externe collega’s en met het programmamanagement. Daarnaast hebben we 4 concrete producten waar we jou mee kunnen ondersteunen:

 1. Wil je in 1 dag of dagdeel het nieuwe Wkb-proces en de bijbehorende rollen ervaren in een spelsituatie; dan is de 'Wkb Game' geschikt. 
 2. Ben je pas net gestart met de voorbereiding, dan is het ‘Wkb-proof weekprogramma’ een waardevolle kickstart.
 3. Jullie hebben al veel acties uitgewerkt en hebben behoefte aan een externe kritische blik, dan is de 'Wkb Check' een mogelijkheid.
 4. Ben je toe aan een proefproject, lees dan hoe wij het proefproject kunnen begeleiden en monitoren.   

Op zoek naar inspiratie?

Meld je dan aan voor onze gratis inspiratiesessies. Voor een individueel sparringsmoment of andere vragen dan komen we graag met jou in contact. Voor meer informatie neem contact op met Sebastiaan Tiemessen of neem telefonisch contact met ons op via 033-4556030.

Vanuit BdB Overheid kunnen wij jou ondersteunen! Benieuwd hoe? Bekijk het hier

Top